Development of exempt cookie of fat Trans and Gluten

Authors

Keywords:

Gluten, Fat trans, Cookie, Sensory analysis, Disease celíaca

Abstract

There is a high growth in the cases of intolerances and food allergies, and also a significant person’s increase with dyslipidemia’s. The market of foodstuffs for these individuals is still in development. Before this, the objective of the project developed an exempt fat cookie trans and gluten, subsequently to carry out sensory analysis of acceptance of the final product. The method used for the sensory analysis went to the scale hedonic structured of 09 points, where the prover chose an option in growing order from 01 to 09, where 01 is equal I upset it very much and 09 is equal to I liked very much. The team of the provers was done in random way, without distinction of sex, age and profession. The study was carried out in the dependences of the Federal Institute of Education, Science and Technology Inhabitant of Santa Catarina and it counted on 53 voluntary provers and not trained. The acceptability in the inquiry was considerably good, where the biggest punctuations were between 08 and 09 of the scale hedonic used.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Paulo Roberto de Freitas Junior

Nutricionista graduado pela Faculdade Metropolitana de Blumenau (2015). Estudante de Administração pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (2014). Possui experiência na área de Nutrição Clínica, Unidade de Alimentação e Nutrição, Administração de Empresas (financeiro e RH), Gerenciamento de Empresas, Coordenação e Vendas.

References

ANVISA. Rotulagem Nutricional Obrigatória: manual de orientação às indústrias de alimentos. Universidade de Brasília. Brasília, DF: Anvisa, 2005.

ANDRADE, R. M. S. Gordura Trans. Rio de Janeiro: Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, 2013.

ASSOCIAÇÃO DOS CELÍACOS DO BRASIL. A doença celíaca de hoje. Disponível em: http://www.acelbra.org.br/2004/doencaceliaca.php. Acesso em: 10 jun. 2017a.

ASSOCIAÇÃO DOS CELÍACOS DO BRASIL. Dados estatísticos: celíacos cadastrados por estado do Brasil. Disponível em: http://www.acelbra.org.br/2004/imagens/celiacos.gif. Acesso em: 10 jun. 2017b.

ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE CELÍACOS. Definição de Doenças Celíaca. Disponível em: http://www.celiacos.org.pt/. Acesso em: 15 jun. 2017.

BRASIL. Lei n. 10.674, de 16 de maio de 2003. Obriga a que os produtos alimentícios comercializados informem sobre a presença de glúten, como medida preventiva e de controle da doença celíaca. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 23 maio 2003a.

BRASIL. Resolução n. 360, de 23 de dezembro de 2003. Aprova Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados, tornando obrigatória a rotulagem nutricional. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 26 dez. 2003b.

CASTRO, L. I. A. et al. Quinoa (Chenopodium Quinoa Willd): Digestibilidade in vitro, Desenvolvimento e Análise Sensorial de Preparações Destinadas a Pacientes Celíacos. Alim. Nutr., v. 18, n. 4, p. 413-419, Araraquara, out./dez. 2007.

CASTRO, M. F.; MAURÍCIO, A. A. Biscoito Integral: fonte de fibras, isento de lactose e gordura trans. Revista Agro@mbiente On-line, Boa Vista, v. 2, n. 2, p. 51-56, jul./dez. 2008.

FEDERAL REGISTER, FOOD AND DRUG ADMINISTRATION. Guidance for Industry: Trans Fatty Acids in Nutrition Labeling, Nutrient Content Claims, Health Claims; Small Entity Compliance Guide. Disponível em: http://www.fda.gov. Acesso em: 16 maio 2017.

MAHAN, L. K.; ESCOTT-STUMP, S. Alimentos, nutrição & dietoterapia. 10. ed. São Paulo: Roca, 2002.

MANN, J.; TRUSWELL, A. S. Essentials of Human Nutrition. 3. ed. New York: Oxford, 2007.

MOZAFFARIAN, D.; ARO, A.; WILLET, W. C. Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence. European Journal of Clinical Nutrition, n. 63, p. S5–S21. 2009.

NEUTZLING, M. B. et al. Freqüência de consumo de dietas ricas em gorduras e pobre em fibras entre adolescentes. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 41, n. 3, jun. 2007.

PAPPEN, D. R. H. P. Elaboração e Caracterização de Biscoito sem Glúten a partir de Farinha de Amaranto, de Milho e de Arroz. 2013. 93 f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões, Erechim, 2013.

ROBINSON, D. S. Bioquímica y Valor Nutritivo de los Alimentos. 1. ed. Zaragoza, ESP: ACRIBIA, 1991.

SCHERR, C.; RIBEIRO, J. P. O que o cardiologista precisa saber sobre gordura trans. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, São Paulo, v. 90, n. 1, jan. 2008.

SILVA, J. S. Sustentabilidade e Desenvolvimento de Cookie Desglutinizado para Dieta Restrita ao Glúten. 2012. 109 f. Dissertação (Mestrado) – Pontifícia Universidade Católica de Goiás, Goiânia, 2012.

STRINGHETA, P. C. et al. A propaganda de alimentos e a proteção da saúde dos portadores de doença celíaca. H. U. Rev., Juiz de Fora, v. 32, n. 2, p. 43-46, abr./jun. 2006.

TEDRUS, G. A. S. et al. Estudo da adição de vital glúten à farinha de arroz, farinha de aveia e amido de trigo na qualidade de pães. Ciênc. Tecnol. Alimen., v. 21, n. 1, p. 20-25, jan./abr. 2001.

TEIXEIRA NETO, F. Nutrição Clínica. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2003.

VASCONCELOS COSTA, A. G.; BRESSAN, J.; SABARENSE, C. M. Ácidos Graxos Trans: alimentos e efeitos na saúde. Archivos Latino-americanos de Nutrición, Caracas, Venezuela, v. 56, n. 1, mar. 2006.

Published

2019-05-28

How to Cite

de Freitas Junior, P. R., & Pichetti, R. F. (2019). Development of exempt cookie of fat Trans and Gluten. Unoesc & Ciência - ACBS, 10(1), 51–58. Retrieved from https://periodicos.unoesc.edu.br/acbs/article/view/20093