CHARACTERIZATION AND USE OF ISABEL'S GRAPE SEED OIL AFTER THE VINIFICATION PROCESS

Autores

  • Mayara Isolde Constantini UNOESC - Universidade do Oeste de Santa Catarina
  • Maria Nogueira Docente UNOESC
  • Suzimar Mafi LABORATORISTA UNOESC
  • Fabiana Soares Docente UNOESC
  • Fernanda Megiolaro LABORATORISTA UNOESC
  • Vinicius Caliari PESQUISADOR EPAGRI E Docente UNOESC

Resumo

Vitiviniculture has become an important activity for the growth of small farms. In the region of Santa Catarina there are many wineries, which in turn, generate waste after the vinification process (bagasse). With this objective, we evaluated the oil of the grape seed (Vitis labrusca, variety “Isabel”) after the vinification, for possible use in cosmetic. The physical-chemical characterization of the oil of the grape seed was obtained through the analyzes of yield 7.29%; acidity 0.045mg KOH / g; volatile matter 0.64%; peroxide index 6.63 meq O2; density 0.91 g.cm3; pH 5, retraction index 1.47n and saponification 194%. It was verified that the grape seed oil analyzed, obtained values accepted by the current legislation and, therefore, can be used as raw material for new products. Contributing in the reduction of the environmental impact generated by the wineries and with their possible reutilization, generating increase of income to the producer. With the results achieved, we developed a hand cream with different concentrations (1% and 3% oil) and evaluated its organoleptic characteristics (appearance, color, smell and touch), physical-chemical (pH, centrifuge and spreadability), and sensory (absorption, drying, stickiness, spreadability, consistency, sensation: oily, hydration and softness of the skin).

Keywords: vinification. Reuse of residues. Grape seed oil. Cosmetic.

Financial support: UNOESC.

E-mails -  may89_05@hotmail.com; vinicius.caliari@unoesc.edu.br

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Biografia do Autor

Mayara Isolde Constantini, UNOESC - Universidade do Oeste de Santa Catarina

Mestranda em Ciência e Biotecnologia (Área: Biotecnologia Aplicada à Agroindústria e Saúde / Linha de Pesquisa: Bioprospecção, Produção e Processamento de Matéria-Prima e Bioproduto) - UNOESC - Universidade do Oeste de Santa Catarina - Videira/SC. Formada em Biotecnologia Industrial pela UNOESC - Universidade do Oeste de Santa Catarina - Videira/SC (Devido a transferências profissionais, levei um tempo maior para finaliza a graduação, estudei ainda nas instituições: UTFPR/Ponta Grossa e UTP/Curitiba). Apresentação de pesquisa (banner) no I Fórum Nacional de Pós-graduações em Biotecnologia - Extraction and characterization of grape seed oil produced in the Midwest of the State of Santa Catarina - Niterói/RJ. Apresentação de trabalhos no SIEPE - Seminário Integrado de Ensino, Pesquisa e Extensão em Videira e Xanxerê/SC Artigo XII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia - Avaliação da composição química e fenológica da uva Cabernet Franc sobre dois porta-enxertos em cultivo protegido - Bento Gonçalves/RS. Iniciação Científica na UNOESC e estagiária voluntária na EPAGRI Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural em Videira/SC. Atuação na área, na empresa BRF - Brasil Foods S.A. Laboratório de Microbiologia e Físico-Químico (leites) - Carambeí/PR. Grupo Boticário - Avaliação de Produtos e Assuntos Regulatórios em Curitiba/PR. Master Agroindustrial - Garantia da Qualidade em Videira/SC.

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Publicado

2017-12-20

Como Citar

Constantini, M. I., Nogueira, M., Mafi, S., Soares, F., Megiolaro, F., & Caliari, V. (2017). CHARACTERIZATION AND USE OF ISABEL’S GRAPE SEED OIL AFTER THE VINIFICATION PROCESS. Anais eletrônicos Do International Symposium on Science and Biotechnology. Recuperado de https://periodicos.unoesc.edu.br/ISSB/article/view/16188